Hemmeligheden

 

Hemmeligheden”

 

Synopsis:

 

Aalsgaarde - Hellebæk er små samfund, hvor alle kender alle og loyaliteten er stor. Da Danmark besættes i 1940 mærkes det særligt tydeligt på det lille samfund. Gestapo flytter ind i Villa Carlo på strandvejen. Hotellerne huser tyske soldater og i 1942 tillader Heinrich Carl Schimmelmann Frikorps Danmark at indrette en skole for unge danske nazister på Hellebækgård.

 

Forestillingen tager sin begyndelse i anden halvdel af 1943. Vi møder Willy, en mand med hjertet på rette sted. Willy er ikke direkte indblandet i modstandsarbejdet, men han og konen Esther har taget et jødisk barn i pleje, da forældrene var nødt til at flygte til Sverige. Flere familier i byen har, ligesom dem, gemte jødiske plejebørn. Willy og Esthers datter, Emilie, arbejder på Aalsgaarde Badehotel, hvor hun er tjenestepige. Badehotellets ejer Malthe Kristoffersen er tyskervenlig, og ser en mulighed i den indtjening som de tyske forbindelser kan give ham.  Hotellet er et samlingspunkt i byen, både den almindelige indbygger, det bedre borgerskab og den tyske værnemagt benytter hotellet, og dets krostue, i mange forskellige anledninger.

 

Vi møder Erik, som er en ung mand, der i forsøget på at skabe sig en identitet efter sin fars død, har søgt tryghed i et fællesskab. Derfor har han valgt at melde sig på førerskolen ved Hellebækgaard og indgå i Landsarbejdernes tjeneste. Disse elever fik i daglig tale øgenavnet Spadesvingerne. Her møder han S.H. Cohrt, som er leder på skolen. Cohrt sætter pris på den unge og ihærdige Erik, som til gengæld fascineres af Cohrts autoritet.

 

Emilie og Erik møder hinanden en efterårsaften i Hellebæk og varme følelser opstår. Emilie er en tiltalende pige, som får stor opmærksom fra unge mænd i byen. Dette resulterer bl.a. i et ubehageligt møde med, en lidt for beruset, tysk soldat.

 

Vi får fornemmelsen af at modstandsbevægelsen i samarbejde med kystpolitiet, har mange jern i ilden, men de holder lav profil. Det mærkes dog, at de er involveret i arbejdet med at passe på de jødiske børn, som er skjult i byen.

 

Der er flere mindre sammenstød mellem den tyske værnemagt og lokalbefolkningen. På overfladen synes det hele umiddelbart roligt. Hotelejer Kristoffersen øjner muligheden for en tættere forbindelse til værnemagten og økonomiske fordele. Han tager affærer på bekostning af den lokale modstandsbevægelses arbejde, og sætter derved hele Hellebæks hemmelighed over styr. Katastrofen synes uundgåelig.