Handlingen i Schimmelmanns Hest

"Schimmelmanns Hest" er en egnshistorisk familieforestilling, som rummer gamle og nyere historier fra Hellebæk-egnen. Stykket fortæller om en københavnerfamilies møde med det landlige, trygge, hjertevarme og måske slet ikke så kedelige Hellebæk. En fortælling om en drengs personlige udvikling. Og om at lære, at forstå værdien af, at have gode venner og en kærlig familie.

 

Anette flytter, sammen med sine to børn, Agnes og Frederik, fra en lejlighed på Østerbro til barndomshjemmet i Hellebæk. Agnes kaster sig hovedkulds, og med barnlig glæde, ud i at udforske Hellebæk, som viser sig at være et spændende sted for hele familien. Byen er fyldt med omsorgsfulde og opmærksomme mennesker, som gør hvad de kan, for at få den nye familie til at føle sig velkomne. Frederik må modvilligt indse, at det ikke nødvendigvis er så kedeligt, at være ung i Hellebæk, som han først forestillede sig.  Og at selv han, på et tidspunkt, kan få brug for venner og familie. 

 

De unge i Hellebæk vil gerne give Frederik en god velkomst. Men da han ikke ligefrem er modtagelig over for venlighed, og får klokket godt og grundigt i det, udfordrer de ham til at spille et spil, som viser sig at have uforudsigelige konsekvenser. Hvad ingen af de unge ved er, at spillet er magisk.

 

De unge bliver ført ind i en verden fyldt med gamle historier og myter fra Hellebæk-egnen. De får hurtigt en fornemmelse af at der er noget helt galt. I det gamle Hellebæk har panikken bredt sig blandt befolkningen, Schimmelmanns Hest er blevet set om natten. Det varsler død over enhver, som ser den.

 

På deres rejse gennem spillet møder de unge bl.a. Ernst Heinrich Schimmelmann og Jens Baggesen. De hører om den gamle fisker Ole Hansen, som har set Schimmelmanns hest og derfor er frygtelig bange for at dø. De møder Ellefolket ude i skoven. Og hører om flere Schimmelmann’er i deres søgen efter nøglen til spillets afslutning. Måske skal man bare lytte til sit hjerte?"

 

Inspiration:

Inspirationen til forestillingen har forfatterne bl.a. fået fra gentagne samtaler med medarbejdere fra Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening og læsning af skrifter fra samme. Vilhelm Bergsøes novelle "Gengangerfortællinger - Schimmelmanns Hest" har også givet inspiration til væsentlige elementer i forestillingen.